Pakketbrief week 6, 6 februari 2013

logo

Buiten winter, binnen hoogseizoen

Allereerst hartelijk dank weer aan alle abonnees, die nog de vragenlijst hebben beantwoord. Heel veel positieve reacties, dan weten we weer waarvoor we het doen. Wouter zal er volgende week verslag van doen, dus: wie de vragen nog wil beantwoorden, dat kan, zie de pakketbrief van 2 weken geleden.

Op het land is het nu wel op z'n leegst, maar de planning loopt al weer op volle toeren. Wouter haalt nu het aardappelpootgoed voor volgend jaar op, innerlijk zijn we ook al weer met de oogst ervan bezig, we zijn aan het zoeken naar een oogstmachine, zodat we de aardappels slagvaardiger, dus ook vroeger en daarmee zonder ritnaalden kunnen oogsten.
Op beide stukken land liggen grote mesthopen, dit jaar afkomstig van een biologisch rundveebedrijf. Deze zijn al geprepareerd met de biologisch-dynamische compostpreparaten, en mogen nu nog even doortrekken, voor dat de mest op het land verdeeld wordt.
De planten voor het seizoen zijn besteld bij de opkweker. Vanaf week 10 (1e week van maart) komen er elke 14 dagen planten.
De bouw van de koeienstal is al weer een stuk gevorderd, de vloer om het voerhek is gestort, er is een geul voor drijfmest naar de mestput gelegd met roosters eroverheen. Hierop staan de beesten bij het eten en aan de achterkant komt dan een stuk potstal met stro, en dan moeten ze maar flink poepen en plassen, zodat we volgend jaar genoeg eigen mest hebben.
Nu ligt buiten weer een laagje sneeuw op het land, om niet te vergeten dat het nog winter is. Blijft ons de taak om alle wensen wat betreft de variatie van de groentes te verwerken.

Kathinka

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Prei- 't Leeuweriksveld
Courgette- via de Zaai-ster
Chinese kool- Huib Rijk, Biddinghuizen
Winterpeen- Gerbranda State, Sexbierum
Witlof- Henk Klompe, Biddinghuizen

In week 7 verwacht:

savooiekool, veldsla, …

De aarde zal weer vruchtbaar zijn
Verhalen van landbouwpioniers
Uitgeverij AnkhHermes. 252 pag.
€ 19,95. Literaire non-fictie. Zie www.schrijfwinkel.nl

Acties week 7

Witte kool/st 0,95
Appels rode Topaz/kg 1,95

Wij hebben een mooie webwinkel met een compleet assortiment bio-levensmiddelen:
www.leeuweriksveldwinkel.nl
Neem eens een kijkje en laat u verrassen!


Recepten

Courgette met pesto en champignons

bijgerecht voor 2 personen

300 gr courgette, 1 ui, 1 teen knoflook, 25 gr kastanjechampignons, peper en zout, 2 eetl. pestosaus (uit potje), 50 gr volle kwark of creme fraiche, 1-2 tomaten, olie voor bakken en invetten

Oven op 180°C voorverwarmen. Uiteinden van de courgettes verwijderen, courgette wassen en in dunne plakjes snijden. Ui pellen en snijden. Knoflook persen. Ui en knoflook fruiten in olie. Champignons schoonvegen, in plakjes snijden en even meebakken. Op smaak brengen met peper en zout. Pesto mengen met de kwark of creme fraiche. Ovenschaal invetten met olie. Bodem bedekken met een laag courgetteplakken, dan champignons, de helft van de pestokwark erover. Doe dit nogmaals. Eindigen met een laag courgetteplakken. Tomaten in plakken snijden en op de courgettes leggen. 20 min. in de oven bakken. Lekker met rijst.

Stamppot groene kool met ananas

hoofdgerecht voor 2 personen

500 gr aardappelen, 500 gr groene kool, 15 gr boter, ½ eetl. kerrie, ½ blikje ananas, 100 gr ham of 75 gr cashewnoten, 1 deciliter melk, 50 gr geraspte kaas

Aardappelen schillen en gaar koken in water met zout. De kool in reepjes snijden, wassen en laten uitlekken. Boter smelten en kerrie toevoegen. Kool in de boter doen en op hoog vuur laten slinken. Ongeveer 5 minuten laten stoven. De ananas laten uitlekken. Cashewnoten eventueel even roosteren in een koekenpan. Ham in blokjes snijden. Cashewnoten/ham en ananas meewarmen met de kool. De aardappelen afgieten en met de melk fijn stampen tot een puree. Het koolmengsel erdoor scheppen. Bestrooien met kaas en serveren. (Of in een ingevette schaal nog 10 minuten in een voorverwarmde oven van 225°C laten gratineren.)

Witlofsalade met appel

bijgerecht voor 2 personen

400 gr witlof, ½ appel, ½ handje walnoten, ½ handje rozijnen, 1 eetl creme fraiche, sap van een ¼ citroen, ½ theel suiker, zout, peper

Snijd de onderkant van de stronken witlof en verwijder de harde kern. Schil de appel en snijd deze in plakjes. Hak de walnoten grof. Maak een dressing van de creme fraiche, citroensap en de suiker. Leg de witlof en de appel in een schaal. Schenk de dressing erover en bestrooi de salade met de walnoten en rozijnen. Breng op smaak met peper en zout.

Oosterse wortel-prei-wokschotel

hoofdgerecht voor 2 personen

1 winterwortel, 1 prei, 2-5 grote aardappels, olie, zout en peper, ½ theel komijn, ½ eetl koriander, 1 theel gemberpoeder, 1 rood pepertje, 1 dl bouillon

Snijd de winterwortel in plakjes. Snijd de prei in ringen. Schil de aardappels en snijd deze in blokjes. Snijd het pepertje fijn. Verhit de olie in een wok en bak daarin al omscheppend de wortel, aardappel en prei circa 5 minuten. Voeg zout, peper, komijn, koriander en gemberpoeder toe. Meng de rode peper erdoor en voeg bouillon toe. Laat in 10 minuten gaar en droog koken. Lekker met rijst.

Wortel-prei soep

bij- of lunchgerecht voor 2 personen

500 ml water, bouillonblokje, 1 wortel, 1 prei, 1 kleine ui, 1 theel gedroogde basilicum, mespuntje tijm, mespuntje salie, stokbrood

Snijd de ui, knoflook, wortel en de prei in plakjes. Verwarm in een soeppan 500 ml water met het bouillonblokje en de kruiden. Wanneer dit kookt de ui, knoflook, wortel en de prei toevoegen. Ongeveer 15 min. laten koken. Haal 1 kopje groente uit de pan. Pureer de rest van de soep. De apart gehouden groentes weer toevoegen en soep nog even goed doorwarmen. Serveer met (warm) stokbrood. Ook lekker met wat zure room en bieslook. Deze soep is zowel warm als koud lekker.

naar boven
naar boven