Pakketbrief week 28, 14 juli 2010

logo

Over bloemen, een egel en vogels

Het blijft een voorrecht om boer te zijn want je hebt de mooist denkbare werkomgeving! Ik geniet nu van de bloemenrand, die ik langs de akker gezaaid heb. Het eerst begon de boekweit te bloeien, mooie wit-roze bloempjes, maar de geur is niet zo aangenaam. Daarna de facelia met overdadige lichtblauwe trossen bloemen die een heerlijke zoete geur verspreiden. Vervolgens de perzische klaver, zomerwikke, goudsbloemen, het lijnzaad en het komkommerkruid. Intussen zijn de Mariadistels, die al prachtige gekartelde en witgevlekte bladeren hebben, veelbelovend begonnen hun knoppen te vormen, evenals de zonnebloemen.
Tussen al die bloemen is het een gezoem en gefladder van jewelste, zweefvliegen in alle soorten en maten, bijen en hommels, soms zwaarbeladen met stuifmeel, vlinders en diverse andere insecten zijn hier actief.
Ik hoop en verwacht dat die soortenrijkdom ook een regulerend effect heeft op de wortel- en koolvliegplagen, waar ik andere jaren nogal last van had.
Tussen de aardappels vond ik vorige week een egeltje, dat daar rustig lag te dutten. Zelfs nadat ik zijn stekels voorzichtig wat aanraakte bleef hij zó rustig, dat ik me een moment afvroeg of ie misschien dood was? Maar nee hoor, na enig aandringen was hij wel bereid een levensteken te geven en rolde zich op.
En dan zijn er natuurlijk altijd de vogels. Alle Leeuweriksvelders zijn vogelliefhebbers en -kenners (dat laatste geldt het minst voor mij). Een overzicht van de vogelsoorten die we hier gezien en gehoord hebben houdt Martin bij op de website, onder het kopje ...en leeuweriken. Sinds kort zien we hier regelmatig ooievaars fouragerend in de weilanden langs de Zandzoom of rondcirkelend in de lucht. Als we het dak van de schuur renoveren, moet er ook maar een groot wagenwiel op, wie weet kunnen we ze verleiden om hier een nest te maken!

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
IJsbergsla - 't Leeuweriksveld
Bospeen - 't Leeuweriksveld
Tuinbonen - 't Leeuweriksveld
Andijvie - 't Leeuweriksveld
Prei - 't Leeuweriksveld
't Leeuweriksveld is tot 22 oktober a.s. aan het omschakelen naar biologische landbouw, de overige produkten hebben het EKO-keurmerk - keurmerk

In week 29 verwacht:

Groene bataviasla, spitskool, nieuwe aardappels, courgette/aubergine, …

Denkt u eraan afwezigheid wegens vakantie of anderszins tijdig aan ons te melden a.u.b. (dit kan tot vóór het weekend van de eerste week waarin u geen pakket wilt). Of overweeg eens of u niemand kent die u blij kunt maken met uw pakket tijdens uw afwezigheid, bv. als dank voor het planten watergeven en poezen voeren...

Neem nu een aardappelabonnement! Heerlijke met de hand gerooide nieuwe Frieslanders van 't Leeuweriksveld. € 2,95 per zak van 3 kg, eens per twee weken, deelname minimaal een kwartaal (7 x)

Zomerdagen op 't Leeuweriksveld 30 juli t/m 1 augustus.
Met

Versaanbod week 29

De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook kijken bij  Versaanbod.

Aanbieding

Nieuw in ons assortiment:
• Schapenkaas jong € 18,-/kg
• Schapenkaas belegen € 19,-/kg
beide verkopen we als gevacuümeerde stukken van plm. 350 g.

• Schapenkaas extra belegen € 20,-/kg
deze is verpakt in stukjes van ca. 150g.
• Notenbrood (desem) met rogge, tarwe, amandel, hazelnoot, soja, sesam, pompoenpitten. 750g. € 3,75
• Boerenlandbrood bol desem. 500g. € 3,10

Recepten

Tuinbonen

Tuinbonen hebben grote viltachtige peulen. Alleen de boontjes die in de peulen zitten worden gegeten. Tuinbonen worden traditioneel vaak gegeten in combinatie met bonenkruid en ham. Eenmaal gedopt, verkleuren ze snel. Tuinbonen hebben van zichzelf een lichtbittere smaak. Door het grijsgroene velletje van de bonen te verwijderen, verdwijnt de lichtbittere smaak (dubbeldoppen): Dompel de gedopte bonen 3 minuten in ruim kokend water met zout, laat ze uitlekken en verwijder dan het grijsgroene velletje. De tuinbonen dan nog 5 minuten koken. Tuinbonen zijn niet rauw te eten vanwege een giftige stof die door koken verdwijnt.

Tuinbonen met spekjes

bijgerecht voor 2 personen

600 gr verse tuinbonen
melk
zout
mespuntje bonekruid
100 gr mager rookspek
1 zomerprei

Breek de schil van de tuinbonen en wip met de duim de bonen eruit. Doe de bonen direct in water met een scheutje melk om de kleur mooi blank te houden. Breng ruim water met een scheutje melk, wat zout en het bonekruid aan de kook. Kook hierin de tuinbonen in 15-30 minuten gaar. Snij het spek in kleine blokjes. Maak de prei schoon. Snij de prei in dunne ringen en was ze goed. Bak het spek langzaam bruin en knapperig. Giet eventueel wat van het spekvet af. Doe de preiringen bij het spek en bak ze even mee. Giet de tuinbonen af en schep het spek-preimengsel erdoor.

Andijviestamppot met blauwe kaas en noten

hoofdgerecht voor 2 personen

500 gr aardappelen
zout
ca. 1 dl warme melk
10 gr boter
peper
400 gr andijvie
125 gr blauwgeaderde kaas (bv. Danish blue, Gorgonzola)
50 gr cashewnoten

Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in stukken van gelijke grootte. Kook de aardappelen gaar in weinig water met iets zout. Giet de aardappelen af en stamp ze fijn. Maak een smeuïge puree van de aardappelen met de melk en de boter. Breng de puree op smaak met zout en peper. Maak de andijvie schoon, snijd deze in ragdunne reepjes, was de groente en laat ze goed uitlekken. Brokkel de kaas in stukjes. Roer de andijvie met de kaas en de noten door de hete aardappelpuree en laat het geheel - indien nodig - nog even door en door warm worden.

Preiterrine met zalm

bijgerecht voor 4 personen

2 grote preien (of 4 kleine)
bospeen
500 gr. niet kruimige aardappelen
100-200 gr zalm
6 eieren
1 eetl. melk
peper, zout

Snijd de onder- en bovenkant van de prei. Prei tot de kern insnijden en de bladeren er voorzichtig af pellen. Goed wassen. Blancheer de buitenste bladeren in kokend water tot ze soepel worden.
Beboter een cakevorm en bekleed deze met de preibladeren. De groene kant in de vorm, de witte kant over de rand laten hangen.
Schil de aardappelen. Snijd ze in blokjes van 1 cm. Halfgaar koken in water met zout gedurende ong. 5 minuten. Afblussen in water met ijsblokjes en afgieten.
Was en schrap de worteltjes. Schaaf er plakjes van en kook deze gedurende 5 minuten. Meng ze, als ze koud zijn, met de aardappelblokjes. Ondertussen de rest van de prei pellen, wassen en blancheren.
Zalm in reepjes snijden. Breek de eieren in een kom. Kluts met melk, zout en peper. Bestrijk de preibladeren in de vorm met het ei. Leg een laagje aardappel-/wortelmengsel in de vorm. Overgieten met ei en afdekken met preibladeren. Leg daarop een laagje zalm. Weer overgieten met ei en afdekken met preibladeren. Herhalen tot alles op is.
Vervolgens afdekken met de over de rand van de vorm hangende preibladeren. Bestrijk deze met olie en prik er wat gaatjes in. Zet de terrine gedurende 60 minuten in een voorverwarmde oven van 170°C. In de vorm laten afkoelen en voorzichtig op een schaal storten.

naar boven
naar boven