Pakketbrief week 32, 7 augustus 2013

logo

Mens en dier

De actiegroep Wakker Dier onderzoekt al jaren de reclamefolders van de grootste supermarktketens. Onlangs publiceerden ze de resultaten over het eerste halfjaar 2013. In totaal werden in dit halfjaar 1.634 vleesreclames geteld. Van deze 1.634 betroffen 1.454 reclames een aanbieding van goedkoop industrievlees; een stijging van 22%. Slechts 30 keer werd biologisch vlees aangeboden; bij de vorige telling was dit nog 67 keer. Wakker Dier over deze uitkomst:

"Ondanks allerlei beloftes zijn de supermarkten de plofkip en het knalvarken juist nóg vaker als klantenlokkertje gaan gebruiken. Ze vergeten daarbij kennelijk dat minder maar beter vlees een duidelijke trend is onder hun klanten, zelfs dwars tegen de economische crisis in. Uiteindelijk betalen de dieren de prijs voor goedkoop vlees."

Ondertussen is de verkoop van biologisch vlees gelukkig toch gestegen (+9%, vleeswaren zelfs +38%). Waarom de supermarkten niet op deze trend inspelen??

Ik heb zelf een winter lang in de bio-industrie gewerkt: toen ik in 2002 agrarisch bedrijfsverzorger was, werd ik naar het "Toetsbedrijf pluimveehouderij Nederland" gestuurd. Op dat (inmiddels niet meer bestaande) bedrijf werd in opdracht van de Nederlandse pluimveesector onderzoek gedaan. In één stal met een legbatterij werden verschillende merken (ja, zo worden die genoemd) legkippen vergeleken, in een andere stal werden vleeskuikens van één merk gehouden om de effecten van verschillende voersoorten onderling te vergelijken.
Een interessante ervaring. Vleeskuikens groeien in 5 weken van piepjong naar slacht"rijp". Ik moest ze vrijdagmiddag om 15u voeren, had dan het weekend vrij en vroeg me op maandag om 15u af waar de kuikens van de vrijdag ervoor gebleven waren? Zo hard groeien ze.
Een klein percentage groeit zich dood, "dat hoort erbij". Het betreffende kuiken stoot wat kreten uit en krijgt stuiptrekkingen. De andere kuikens schrikken hiervan en nemen afstand. Dan verstijft het en valt dood om, de poten in de lucht, waarop de andere kuikens terugkomen en… het dode kuiken op gaan peuzelen.

De nog steeds wijdverbreide illusie dat geld een doel op zich zou zijn leidt tot dit soort trieste, mens- en dieronterende situaties. In werkelijkheid zijn we als mensen "lichtjaren van liefde" (Morgenstern) verschuldigd aan de dieren. Ons vermogen om onszelf tot vrije, zelfstandige individuen te ontwikkelen kon alleen ontstaan doordat de dieren de tendensen in de evolutie die in verharding en eenzijdigheid voerden, hebben afgevangen. En daarmee onze vrijheid pas mogelijk gemaakt hebben!

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
IJsbergsla- 't Leeuweriksveld
Snijbiet- 't Leeuweriksveld
Tuinbonen- 't Leeuweriksveld
Prei- 't Leeuweriksveld
Venkel of courgette- 't Leeuweriksveld

In week 33 verwacht:

Bietjes, groene bataviasla, sperzie- of pronkbonen, …

Aardappel-abonnement

!TIP!
We hebben héérlijke nieuwe aardappels. Het beste moment om een aardappelabonnement af te sluiten!
• Elke even week 3 kg voor € 3,20
• Deelname minimaal 7 keer.
• U kunt kiezen uit Frieslander, Raja (rood), Santé (kruimig).

Agenda:


Recepten

Stamppot van snijbiet

1 kilo aardappels, 1 bos snijbiet, 200 ml melk, 50 gram boter, peper, zout, nootmuskaat, 1 theelepel grove mosterd, 4 braadworsten, olie om in te bakken, 2 uien

Schil de aardappels en kook ze in ruim water. Bak ondertussen de worsten in een flinke scheut olie tot ze een mooi bruin korstje hebben.
Voeg 5 minuten voor het einde de grof gehakte ui toe en bak het mee tot de ui glazig is. Snijd het blad van de snijbiet grof.
Snijd de stelen van de snijbiet fijn. Was de snijbiet en laat het uitlekken in het vergiet.
Giet het kokende water van de aardappelen af door het vergiet met snijbiet. De snijbiet slinkt en is hiermee licht geblancheerd.
Warm de melk op. Stamp de aardappels.
Voeg mosterd, nootmuskaat, peper en zout toe naar smaak. Giet nu zoveel melk door de puree totdat er een gladde puree ontstaat.
Roer de in blokjes gesneden boter erdoor. Roer de uitgelekte snijbiet erdoor.
Voeg indien nodig nog een scheutje melk toe om een smeuïge puree te krijgen. Haal de worsten uit de pan.
Voeg een scheutje water aan de pan toe en klop het aanbaksel van de bodem. Kook het in tot een jus.

Gestoofde snijbiet met boter en kaas

1 bos snijbiet, 85 gram boter, 200 ml groentebouillon, 60 gram geraspte kaas, zout en peper

Snijd de snijbiet in stukken van zo'n 2 centimeter. Was het goed en laat het uitlekken.
Smelt de boter in een pan met een deksel. Roer de snijbiet erdoor en laat het iets slinken.
Voeg nu de bouillon toe met peper en wat zout naar smaak. Ca 15 min koken totdat de snijbiet mooi gaar is geworden maar nog wel wat beet heeft. Het moet niet te nat maar ook niet te droog zijn.
Als het nog erg nat is leg de deksel er dan half op tijdens de laatste paar minuten van het stoven. Wat overtollig vocht kan nu verdampen.
Schep de snijbiet op borden en rasp de kaas erover.

Gegrillde courgette

de courgette uit het pakket, olijfolie, zout en ev. peper.

Verwijder de steel en het harde puntje van de courgette. Snijd de courgette in de lengte in ca. 0,5 cm dunne schijven. Bestrijk aan alle beide kanten met olie. Op een bakblik, een braadpan of op de barbecue leggen, met zout en ev. peper bestrooien en laten bakken.

Marokkaanse tuinbonenschotel met thijm

De tuinbonen uit het pakket; 1 ui; 1 teen knoflook; olijfolie; thijm; zout en peper naar smaak; 1 mespunt scherpe rode peper

Dop de tuinbonen en kook ze ca 10 min gaar. Fruit intussen de fijngehakte ui in een scheut olijfolie.
Fruit ook de fijngehakte knoflook even mee. Voeg als de ui begint te bruinen de gare tuinbonen toe met een scheut water, zout en peper naar smaak en een mespuntje scherpe rode peper.
Bestrooi het geheel met thijm - het liefst verse, maar gedroogde is ook goed; niet te veel want het is erg sterk.
Schep alles door elkaar en laat ongeveer 12 minuten zachtjes pruttelen.

Romige preisoep met kaas en champignons

3 preien, 1 kleine ui, 2 teentjes knoflook, 1 eetlepel zonnebloemolie, 1 flinke aardappel, 150 gram champignons (liefst kastanjechampignons), 3 kruiden- of groentebouillontabletten, 100 gram geraspte kaas of een kuipje smeerkaas, peper, zout

Pel en snipper de ui en de knoflook. Snij de 2 grootste preien in grove stukken en was deze goed.
Snij het witte en lichtgroene gedeelte van de andere prei in smalle ringetjes en was ook deze prei goed. Schil de aardappel en snij deze in blokjes.
Maak de champignons schoon en snij ze in plakjes. Verhit de olie. Bak hierin de ui en de knoflook glazig.
Voeg de aardappelblokjes en de grof gesneden prei hieraan toe. Roer goed door en doe er 1½ liter water en de bouillontabletten bij en breng alles aan de kook.
Laat plm. 15 tot 20 minuten koken tot de aardappel zacht en gaar is. Pureer de soep.
Voeg de ringetjes prei en de champignons toe en laat de kaas smelten in de bouillon. Breng op smaak met peper en zout.

naar boven
naar boven