Pakketbrief week 35, 28 augustus 2013

logo

Met zorg gerooid

Afgelopen maandag kwam een groep hulpboeren van zorgboerderij de Noaberhoeve op bezoek, om ons te helpen bij het rooien van de aardappels.
Acht zorgvragers kwamen met hun begeleiders en hebben een uur of vier flink mee aangepakt! Het was echt een bijzondere groep, niet intellectueel maar wel heel spontaan en hartelijk. Zo was er iemand bij die meteen verkering wist te sluiten met een vrijwilligster van ons ("nou goed dan, voor één dagje", antwoordde ze op zijn avances), iemand die iedereen trots zijn - eerlijk gezegd toch ietwat zachte - spierballen wilde laten voelen, en iemand die hartstochtelijk Feyenoordfan was, waarbij de rest dan steeds in koor "Ajax" ging roepen.
De sfeer was opperbest, het weer werkte helemaal mee en om het feest compleet te maken kwam klas 5/6 van de vrije school uit Emmen later in de morgen ook nog helpen.

Ook de kinderen waren heel gemotiveerd en hadden plezier in het werk. Sommigen vonden het ook leuk om bijzondere aardappels te zoeken: knollen met rare vormen en vergroeiingen, of de allerkleinste krielaardappeltjes, die ze dan trots lieten zien. Die mochten ze natuurlijk meenemen naar huis, sowieso mocht iedereen een maaltje aardappels voor thuis meenemen. Deze kinderen weten nu tenminste dat aardappels niet uit de fabriek komen!
Zo waren we een paar uur lang met meer dan dertig mensen op het land aan het werk. Ik was bijna de hele tijd met mijn trekker en éénrijige rooier aan het werk, en kon de rapers dan net voor blijven. Ruim de helft van de aardappelakker hebben we zo in een halve dag tijd gerooid en opgeraapt!

Een mooie actie. Noaberhoeve en vrije school: bedankt!

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Snijbiet- 't Leeuweriksveld
Suikermais- 't Leeuweriksveld
Groenlof- 't Leeuweriksveld
Courgette- 't Leeuweriksveld
Cherrytomaatjes- 't Leeuweriksveld
Prei- 't Leeuweriksveld
Paprika- Tuindersdijk, Erica

In week 36 verwacht:

Waspeen, suikermais, sla, …

Agenda:

Aardappel-abonnement

!TIP!
We hebben héérlijke nieuwe aardappels. Het beste moment om een aardappelabonnement af te sluiten!
• Elke even week 3 kg voor € 3,20
• Deelname minimaal 7 keer.
• U kunt kiezen uit Frieslander, Raja (rood), Santé (kruimig).


Recepten

Gegratineerde groenlof

bijgerecht voor 2 personen

1 struik groenlof, 100 gr ontbijtspek, 30 gr boter, 2 eetl geraspte oude kaas, zout, sap van ½ citroen

Was de groenlof en snijd deze fijn. Blancheer de groenten ca. 5 min met wat zout en citroensap in kokend water. Laat ze op een vergiet goed uitlekken.
Snijd het spek in dunne reepjes en bak deze in de boter. Voeg de groenlof toe en smoor dit 10 min. op een laag vuur. Schep de groente over in een ingevette gratineerschaal en bestrooi het geheel met geraspte kaas.
Schuif de schaal in een voorverwarmde hete oven en laat de kaas smelten.

Pasta met snijbiet en room

hoofdgerecht voor 2 personen

300 gr snijbiet, 150 gr pasta, 1 kleine ui (grof gesneden), 1 teen knoflook (geperst), 125 ml slagroom, olijfolie, peper, zout, stuk kaas om te raspen

Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Was de snijbiet.
Snijd de stelen van de snijbiet in kleine stukjes van een halve centimeter en bewaar het apart. Snijd het blad grof en bewaar het apart.
Pel de ui en snijd deze grof. Pers de knoflook.
Verwarm een pan met dikke bodem. Bak de ui in olie tot het glazig is. Voeg de knoflook toe.
Voeg de snijbietstelen toe en bak deze 3 minuten mee. Voeg daarna het blad toe en bak het nog een minuut of 5 of tot het zacht is.
Zet het vuur hoog en giet de slagroom erdoor. Warm het geheel nog even goed door.
Breng op smaak met peper en zout. Schep het snijbietmengsel door de afgegoten pasta.
Roer goed en schep het op de borden. Rasp er kaas over en … eet smakelijk!

Maiskolven met kruidenboter

bijgerecht voor 2 personen

2 verse maiskolven, 50 gr boter, ½ eetl citroensap, 1 teentje knoflook, 1 klein sjalotje, ½ eetl versgehakte peterselie, ½ eetl versgehakte bieslook, peper en zout

De bladeren en draden van de maiskolven verwijderen. In een ruime pan een flinke laag water met wat zout aan de kook brengen en de maiskolven in circa 20 min gaar koken.

Kruidenboter maken:
Pel en snipper het sjalotje. Pel de knoflook.
Roer de boter met citroensap en geperste knoflook dooreen. Meng het sjalotje met peterselie en bieslook, peper en zout en roer door de boter.
Serveer de gare mais met de kruidenboter.

Variatie: in plaats van kruidenboter is de mais ook lekker met roomboter en honing.

Preirisotto met paprika en geitenkaas

hoofdgerecht voor 2 personen

1½ eetl olijfolie, 2 kleine preien, 150 gr risottorijst, ½ eetl gedroogde tijm, 500 ml groentebouillon, 100 gr zachte geitenkaas, ½ rode paprika, peper, zout

Was de preien en snijd deze in ringen. Snijd de geitenkaas in blokjes.
Was de paprika en snijd deze in blokjes. Maak de groentebouillon.
Verhit de olie in een kookpan en bak de prei 5 min. op laag vuur. Schep de risottorijst en tijm erdoor en bak 1 min. mee.
Voeg de helft van de bouillon toe en roer tot deze door de rijst is opgenomen. Voeg daarna een scheut bouillon toe en roer tot deze is opgenomen.
Herhaal tot de rijst gaar is, dit duurt ca. 20 min. Neem de pan van het vuur.
Schep de geitenkaas en paprika door de risotto en maak op smaak met peper en zout.

Nasi goreng met prei en paprika

hoofdgerecht voor 2 personen

200 gr witte rijst, 1 eetl olie, 150 gr nasi/bamivlees 1 kleine ui, 250 gr prei, 1 paprika, 1 klein teentje knoflook, 75 ml ketjap manis

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Schep de rijst direct na het afgieten in een wijde schaal om snel af te koelen.
Pel de ui en snijd deze fijn. Was de prei en snijd deze in schuine ringen.
Was de paprika en snijd deze in dunne reepjes. Snijd de knoflook fijn.
Verhit de olie in een wok en roerbak het nasi-bamivlees goudbruin in 8 min. Voeg de ui, de prei en de paprika toe en roerbak 5 min.
Voeg de knoflook toe en roerbak 1 min. Schep de gekookte rijst erbij en roerbak tot de rijst goudbruin kleurt.
Schep op het laatst de ketjap erdoor.

naar boven
naar boven