Pakketbrief week 5, 2 februari 2011

logo

Enkele tips voor het bewaren van groente

Af en toe krijgen we vragen van abonnees hoe ze de groente uit het pakket die ze niet meteen willen eten, het best goed kunnen houden. Daarom hier een paar tips:

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Pastinaak - 't Leeuweriksveld i.o.
Bieslook - coproductie Gerard Lanting, Oosterhesselen & 't Leeuweriksveld eko
Bloemkool - Frankrijk, via de Zaai-Ster
Witlof - Henk Klompe, Biddinghuizen
Stoofpeer Gieser Wildeman - Jaap v.d. Vorm, Dalem
Alfalfa - De Peuleschil, Rottevalle

In week 6 verwacht:

Groene pompoen, prei, winterpeen, …


Voorbereidingsbijeenkomst oprichting stichting Leeuweriksveld

Iedere geïnteresseerde is welkom op zaterdag 12 februari a.s. om 14 uur op het Leeuweriksveld.
Zie de pakketbrieven van week 2 en week 3, (alle pakketbrieven uit het verleden staan op deze website).
We willen aan idealen werken die iedereen aangaan, dus aarzel niet…


Oproep

Als u nog bruikbare netzakken thuis heeft liggen, die u anders weggooit, houden wij ons aanbevolen.


Versaanbod week 6

De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook kijken bij  Versaanbod.

Aanbieding

Pastinaken/kg *1,60
Gedroogde walnoten/500g3,40
Saucijzen/2st *2,50
* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld

Recepten

Hete bliksem met stoofperen

hoofdgerecht voor 2 personen

500 gr stoofperen
½ theel kaneel
½ eetl suiker
500 gr aardappelen
300 gr doorregen rookspek
1 eetl azijn
peper en zout

Schil de peren, snijd ze in partjes en verwijder de klokhuizen. Breng in de pan 2 dl water met de kaneel, de suiker en de partjes peer snel aan de kook en stoof daarna ca. 2 uur op een laag pitje.
Schil de aardappelen was ze en snijd ze in vieren. Voeg ze aan de peertjes toe, met zonodig wat water en stoof zachtjes ca 20 minuten door tot de aardappelen en peren gaar zijn. Snijd het spek in plakken van 1 cm dik.
Bak dit op matig heet vuur aan beide kanten goudgeel, neem ze uit de pan en houd ze warm. Schep de azijn, peper en het spekvet door de aardappelen en peren (niet stampen). Breng het geheel opsmaak en leg de gebakken plakjes spek erop.
Serveer met roggebrood, boter en met mosterd.

Alfalfasalade

lunch- of voorgerecht voor 2 personen

2 kleine tomaten
150 gr cottage cheese
1 klein teentje knoflook
peper, zout
100 gr alfalfa of gemengde kiemen
2 eetl. geknipte bieslook

Was de tomaten en snijd ze in plakjes. Vermeng de cottage cheese met de uitgeperste knoflook en breng ze op smaak met peper en zout. Verdeel de tomaten en cottage cheese over 2 kleine bordjes en leg er de alfalfa bij. Bestrooi met bieslook.
Serveer met wat bruin brood en boter.

Pastaschotel met pastinaak

hoofdgerecht voor 2 personen

200 gr macaroni of een andere pasta
400 gr pastinaak
evt. 100 gr wortel
1 ui
1 teen knoflook
olijfolie
een scheutje room
peper en zout
1 theel. oregano
1 theel. Italiaanse kruiden
½ dl tomatenketchup
100 gr gekruide tempeh of stukjes salami of blokjes ham

Was of schil de pastinaak en eventueel de wortel, en snijd ze in stukjes. Pel het teentje knoflook. Pel de ui en snijd deze in stukjes.
Kook de pasta beetgaar volgens aanwijzingen op de verpakking. Fruit ondertussen de ui met het uitgeperste teentje knoflook in olie, voeg de pastinaak en wortel toe en laat dit even meebakken.
Voeg een scheutje water toe en laat het op een klein pitje staan en smoor dit ongeveer 10 minuten tot de groente gaar is. Bak in een andere pan de tempeh of salami of ham bruin.
Roer de room, de ketchup en de kruiden door het groentemengsel. Voeg de pasta en de tempeh, salami of ham aan de groente toe en maak het geheel op smaak met peper en zout.
Laat de smaak even intrekken. Giet de pasta af en schep een eetlepel olijfolie erdoor (tegen het vastplakken).

Ovenschotel met bloemkool en gehakt

bijgerecht voor 2 personen

1 kleine bloemkool
2 eieren
50 ml. melk
zout, peper
nootmuskaat
150 gr. gehakt
boter voor het invetten
paneermeel of geraspte kaas

Maak de bloemkool schoon, verdeel hem in roosjes en kook hem in ca. 10 minuten gaar met wat zout. Bak het gehakt rul.
Vet de ovenschaal in. Laat de oven vast voorverwarmen op 200°C.
Neem de helft van de gekookte bloemkool en pureer dit. Klop de eieren los met de melk en voeg de bloemkoolpuree toe.
Doe hierna het gehakt erdoor en voeg zout, peper en nootmuskaat naar smaak toe. Doe alles in de ingevette ovenschaal en leg hierop de overgebleven bloemkoolroosjes.
Strooi er het paneermeel of de geraspte kaas over en zet de schaal ongeveer 40 min. in de oven.
Lekker met gekookte aardappelen.

naar boven
naar boven