Kathinka's Kippenkar (2021)

kippenkar
Kathinka: “Toen we in december de kippen van Saskia op onze boerderij kregen, hadden we al het plan opgevat, om ze in het groeiseizoen in een mobiel kippenhok op verschillende plekken op de akkers te plaatsen, zodat ze onkruid en beestjes op kunnen scharrelen en de bodem bemesten.
kippenkar
Ik heb toen wat op internet rondgespeurd voor mobiele kippenhokken, maar er waren kleine hokjes voor maximaal 10 kippen, of hele grote en zware voor minimaal 50 kippen met een groot prijskaartje. Dan maar zelf bouwen. Misschien van een oude huifkar, of boerenwagen? Het werd een kleine platte wagen, die we van een boerencollega cadeau kregen. Ik zag een aanbieding van een hobbytunnelkasje en daar kon ik de bogen en de folie wel goed gebruiken.
kippenkar
Stuk voor stuk kreeg de kar steeds meer vorm. Hij stond meerdere maanden op het erf en veel klanten vroegen of het een huifkar moest worden om op reis te gaan. Nou ja, de bedoeling is dat de kippen inderdaad van plek tot plek gaan. Uiteindelijk konden de kippen de afgelopen week verhuizen van hun stal op het erf in de kippenkar.
kippenkar
Ernstjan heeft geholpen met het bouwen van de legnesten en de ingangsdeur en nadat de zitstokken erin zaten hebben we laat op de avond de kippen in de kar gezet (als ze slapen, dan blijven ze mooi rustig).
kippenkar
De uitloop is gemaakt van een groot hagelnet met eroverheen een stuk camouflagenet, zodat de kippen nog een beetje bosgevoel overhouden. Met een rij bogen achter de kar kan hij op elke gewenste lengte en breedte opgebouwd worden. Het net had ik in begin met haringen in de grond vastgeprikt, maar daar scharrelden de kippen toch nog onderdoor, nu is het beter beveiligd en blijven ze op de aangewezen plek. Want er staan nu zoveel net gekiemde wortels, pastinaken en rode bieten, dat ze daar echt niet meer bij mogen. Ze mogen nu de groenbemester, die als voorvrucht voor de winterprei gezaaid was, afweiden. Dat doen ze goed!
kippenkar
Eerst lekker alles openkrabben en dan met z'n allen zandbaden in de droge grond. Dat is altijd een heerlijk ontspannen gezicht!
kippenkar kippenkar kippenkar