Een nieuw dak op de schuur

verwijdering van de asbestplaten
Op vrijdag 23 september 2011 zijn we letterlijk uit ons dak gegaan: de oude asbestgolfplaten op onze schuur zijn verwijderd.
Twee 'marsmannetjes' in witte beschermende kleding, een hoogwerker en een opzichter waren er de hele dag druk mee. Ze hebben alle platen verwijderd, ingepakt in folie en in een container afgevoerd.
de kale sporen en spanten
Een neef van Wouter, Jos Kamphuis, die timmerman is, ging de maandag erop hard aan het werk om de oude sporen en gordingen te vervangen door nieuwe. Vooral aan de oostkant is dat nodig, want daar heeft het oude dak al jarenlang gelekt met als gevolg dat de houten constructie op vele plekken aangetast was.
anna voor de schuur
Anna als opzichter

Na een week lagen de nieuwe gordingen erin en werden de regels bevestigd, waarop later de nieuwe sandwichpanelen (geïsoleerde golfplaten) gemonteerd worden.
enorme kraanwagen
Zaterdag 8 oktober kwam 's ochtends vroeg een grote kraan op ons erf.
hijskraan
Het was een joekel van 30 m hoog. Daarnaast kwam een grote vrachtwagen met op maat gemaakte sandwichpanelen (twee lagen aluminium met een laag isolatie ertussen) en een busje met vier Poolse handwerkers, die de klus samen met de kraanmachinist in één lange dag geklaard hebben.
het takelen van de nieuwe dakpanelen
In hoog tempo werd plaat na plaat aan een frame met 4 zuignappen vastgezogen en door de kraan naar boven getransporteerd.
het dak is bijna klaar
Daar werd hij ontvangen door de dakwerkers, die aan stevig verankerde veiligheidskabels over het dak liepen, en meteen vastgeschroefd.
blik vanuit de natgeregende cabine van de hijskraan op de schuur
Na korte tijd was de aanbouw volgelegd, en ook een groot deel van de westkant, maar toen gooide een pittige bui roet in het eten, en maakte de platen spekglad.
Noodgedwongen namen de dakdekkers een pauze. Gelukkig was de winkel toen al overdekt.
anna in de cabine
Anna en Roos wilden ook wel eens in zo'n kraan, dus Wouter maakte voorzichtig een opmerking in die richting. De kraanmachinist was een heel aardige vent, hij had aan een half woord voldoende dus even later zaten we van 30 m hoogte onze boerderij en de omgeving te bewonderen.
roos in de cabine
 
uitzicht uit de cabine op onze akker
Het uitzicht uit de cabine op onze akker
anna voor de schuur
We zijn heel tevreden over het resultaat: een stevig en goed geïsoleerd dak en een mooie, lichte en asbestvrije zolder.